Loc de vizitat – Cheile Turzii

Dacă nu ați avut încă ocazia de a vizita acest minunat obiectiv turistic noi vă îndemnăm din tot sufletul să o faceti. Ca reprezentanta a părții feminine a acestei echipe pot spune că emoțiile puternice și teama m-au însoțit la orice pas. Aceste emoții s-au datorat porțiunilor scurte din traseu unde potecile erau mai înguste sau unde era riscul de alunecare din cauza stâncilor ude. Dar cu puțin mai mult curaj și cu maximă atenție am parcurs unul dintre cele mai frumoase trasee turistice de până acum.

Prezentare

La doar 13 km de Turda, se deschide unul dintre cele mai frumoase și impresionante sectoare de chei din România – Cheile Turzii – o Rezervație Naturală.

Cheile Turzii s-au format pe parcursul a 150 de milioane de ani ca urmare a acțiunii pârâului Hășdate, un mic afluent al Arieșului, în calcarele jurasice ale munților Trascău.

Împletind legenda și realitatea, Cheile Turzii îți taie respirația prin maiestuozitatea și bogăția lor. Se întind pe o suprafață de 170 de hectare având o lungime de aproape doi kilometri și au o diferență de nivel de aproape 350 de metri.

Rezervația complexă – geologică, floristică, faunistică, arheologică – în care este inclusă zona adăpostește peste 60 de peșteri dar și o serie de colțuri stâncoase, coloane, pereți abrupți. Un loc deosebit este catedrala de piatră numită Turnul Ascuțit cu Grota lui Hili unde se află un traseu impresinant de via ferrata, alături de Colțul Cetății, Turnul Galben, Turnul Bors.

Sursa: https://www.salinaturda.eu/locatie/cheile-turzii/

Localizare

La 13 kilometri sud-vest de orașul Turda.

ACCES AUTO:

DN 75 Turda- Câmpeni, până la indicatorul spre satul Cheia.

Drum asfaltat care pornește din nordul orașului Turda, prin satul Săndulești.

Altă variantă de acces în Cheile Turzii este dinspre satul Petreștii de Jos.

Peșteri

În zona Cheile Turzii sunt cunoscute peste 60 de peșteri, firide sau arcade (resturi ale unor peșteri prăbușite), aproape toate de dimensiuni mici (doar 8 depașesc 20 m lungime, cea mai mare atingând 120 m)

Există însă una care are o lungime de 120 de metri. Poate cea mai cunoscută, Peștera „Cetateaua Mare” („Peștera lui Balica”) se află lângă podul nr. 4, pe partea dreaptă a văii Hasdate. Nume dat după un haiduc al locului, Nicolae Balica, participant în urmă cu două sute de ani la o revoltă împotriva stăpânirii austriece și care s-a ascuns o perioadă aici.

Peștera Calastar din punctul cel mai înalt al cheilor, Dealul Sandulestilor, se înaintează cca 100 m până la o dolină largă. De la ea cotim spre dreapta pe o potecă îngustă cca 40 m în coborâre la peșteră. Tot de aici se poate ajunge și la Crucea Sandulestilor pe culme.

Grota lui Hill – unul dintre cele mai spectaculoase trasee de alpinism din Cheile Turzii și parcurge una dintre cele mai frumoase formațiuni ale acestor chei, portalul natural numit Grota lui Hill după numele unui cioban care a murit aici. Această grotă se află între peretele Ciorilor și peretele Porumbeilor la o înălțime de aproximativ 150 metri.

Legenda

Cheile Turzii s-au format în momentul în care copita calului lui Alexandru Macedon, a lovit stânca imensă de calcar. În urma loviturii puternice, stânca a fost împărțită în două , formând două versante abrupte și stâncoase, pe unul dintre ele, rămânând ceata de dușmani, care îl urmăreau de câteva zile pe împărat, iar pe celălalt versant, cel dinspre Turda, a rămas însuși împăratul și credinciosul sau cal. Mergând mai departe și căutând mai adânc pe acest versant, găsim și Fântâna Împăratului, sub forma amprentei în stânca calcaroasă, a unui bot mare de cal, urma nărilor bidiviului, fiind locul unde apa care iese din piatră se adună.

Sursa: http://turism-cheile-turzii.ro/

2 comentarii

  1. marcat!!, imi place blogul tau!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *